Privé: Helderzien en heldervoelen

Helderzien en heldervoelen zijn innerlijke vermogens die we kunnen ontwikkelen. De goddelijke wereld stuurt ons voortdurend boodschappen en beantwoordt onze vragen, maar om die te kunnen ontvangen moeten we ons innerlijk goed voorbereiden. Dit betekent niet alleen mediteren, onthaasten en contempleren, maar ook de kwaliteit van ons leven verbeteren door ons te zuiveren. Door onze gedachten te onderzoeken en zonodig te transformeren, door onze emoties te herkennen en de achterliggende oorzaken op te sporen en die te helen, door onze begeerten te overstijgen door vanuit liefde en eenheid te handelen. Als we dit allemaal nalaten kunnen we de ware boodschappen vanuit de wereld niet goed ontvangen en kan er veel ruis op de lijn ontstaan.

In het lagere astrale gebied zijn nevelige sferen: begeerten, illusies en dwaalwegen. Een groot deel van de zogenaamde mediums, helderzienden, spiritueel begeleiders en genezers staat juist met dit deel in contact. Er zijn op het astrale vlak veel entiteiten, die een rol willen spelen in ons leven. Zij spreken vaak door mensen die zich niet eerst zelf hebben gezuiverd en ontwikkeld. Wie geen onderscheidingsvermogen heeft, loopt al gauw in hun val. Alleen iemand met een ontwikkeld bewustzijn en vrij van eigenbelang, kan een echte boodschapper van de Hemel zijn.

Als we ons op de geestelijke gebieden willen richten, kunnen we dat het beste zelf doen, maar niet zonder een gedegen voorbereiding. Het gaat er in wezen om dat je innerlijk werk verricht om je te onthechten, zuiveren en verbeteren in gevoelens, gedachten en daden. Dat vraagt ook om het inzetten van je wilskracht, als je niet vastbesloten bent dat te doen, kun je je beter niet met de spirituele wereld inlaten, anders word je een gevaar voor jezelf en anderen. Ook is het belangrijk om jezelf te bevrijden van vooringenomenheid, vooroordelen, verwachtingen en eigenbelang.

Wie er niet aan werkt om zijn manier van leven te veranderen kan de Hemel wel om inzicht vragen, maar zal niet veel horen of een antwoord krijgen dat niet klopt. Weliswaar spreekt de hemel iedere dag tot ons door middel van boodschappen, maar omdat deze afkomstig zijn uit een gebied met een bijzondere hoge trilling van energie en ze zich een weg moeten banen door alle onzuivere lagen die we om ons heen hebben opgebouwd, raken ze vertekend. Naarmate de boodschappen in een zwaardere materie moeten afdalen, zullen ze steeds meer vervormd raken. Wie ze wil leren kennen zoals ze echt zijn, moet in gedachten en in trilling kunnen opstijgen naar de subtiele wereld waar zij vandaan komen. Alleen als we onszelf leren schoonmaken en lichter worden, dan zal de Hemel ons heldere en ware antwoorden geven.

Dan brengen we namelijk zelf het licht voort, waarmee we in de spirituele wereld kunnen schijnen en zien. Doordat we zelf de stralen uitzenden die het mogelijk maken dat we helder-zien. We moeten onze subtiele, innerlijke organen ontwikkelen, onze innerlijke lampen aandoen als het ware, zodat we onze eigen stralen heel ver weg kunnen zenden, waardoor we de wetten, de structuur en verbanden in de kosmos kunnen zien. Ons geestelijke licht beschijnt dan de goddelijke werkelijkheid en stelt ons in staat om te zien en te begrijpen. Op het hoogste niveau is dat de visie van de geest die we intuïtie en direct inzicht noemen.

Op een ander niveau noemen we het gewaar-worden, dat wil zeggen dat we ons afstemmen op de trillingen van ons hogere Zelf, op de Hemel, door te mediteren, bidden en contempleren. Dan wordt de materie van ons weten zo zuiver, dat we doordrongen worden van de kwintessens van de universele ziel. Dat geeft ons de mogelijkheid om te zien en te voelen wat we willen weten. Zo verkrijgen we niet alleen persoonlijke macht maar ontwikkelen we ook onze innerlijke gaven, zoals de gave van helderziendheid.

Dit is een andere vorm van helderziendheid dan dat van de meeste mediums, die hun informatie halen uit het astrale niveau, wat altijd beperkt is en geen kosmisch karakter in zich heeft. Voor iemand die werkelijk spiritueel is, heeft helderziendheid alleen waarde als het hem helpt zijn wezen of dat van anderen te verheffen. Daarom blijft hij niet stilstaan in het astrale niveau, maar gaat hij er met gesloten ogen doorheen.

Het soort helderziendheid dat ons gegeven wordt, is dus afhankelijk van ons ontwikkelingsniveau en de graad van zuiverheid die we daarin bereiken. Hoe zuiverder we worden, des te meer zien en horen we vanuit de hemelse regionen. Ware helderziendheid en helderwetendheid bereiken we alleen als we leven vanuit ons hogere Zelf. Het hogere Zelf kan in alles doordringen en alles leren en dat alles zal langzaam doordringen, indalen in ons bewustzijn. Dan zien we met de ogen van de geest en bereiken we ware helderziendheid en horen we met onze innerlijke oren de boodschappen vanuit de Hemel.

zuiverheid

Bron: Verdiepingsleergang Mystieke Scholing