Privé: Balans in relaties

Geen mens leeft alleen, we hebben allemaal relaties met anderen. Al onze relaties hebben een eigen kleur en betekenis voor ons en vormen te samen het netwerk waarin we leven. In onze relaties kunnen we ons gekoesterd voelen en warmte ervaren, maar we kunnen daarin ook tot in het diepst van ons hart gekwetst worden. Een relatie kan een geschenk zijn of  als een straf worden ervaren. Tussen deze beide uitersten bewegen alle relaties zich. De meesten van ons ervaren het in relaties geborgenheid en warmte ontvangen en geven als het meest ultieme levensgeluk.

Relaties spiegelen ons door middel van emoties en gevoelens ook wat innerlijk nog aandacht nog heeft, welke thema’s er spelen en welke pijn nog geheeld wil worden, waar er nog geen balans in de relatie met jezelf is. Bij voorbeeld: Wie alleen maar geeft, maar niet goed kan ontvangen, zal steeds weer mensen naar zich toe trekken die juist heel graag willen ontvangen, maar niet goed kunnen geven. En omgekeerd werkt het ook zo, energetisch gezien vullen deze energievelden elkaar aan. Al onze relaties zijn spiegels voor onszelf, en daarnaast vanuit spiritueel oogpunt gezien bieden ze ook onze grootste groeimogelijkheden voor onze ziel doordat ze de mogelijkheid bieden om karma op te heffen en meer heel te worden.

Relaties kunnen een geschenk zijn maar ook een straf worden, wanneer je elkaar in een relatie voortdurend onderuit haalt, beschadigt en pijn doet. Dan gebeurt het vaak dat je jezelf kwijtraakt in zo’n relatie, je zelfvertrouwen en eigenwaarde verliest, het ergste dat een mens kan overkomen.  Als je telkens vastloopt in relaties is het is belangrijk om te gaan ontdekken welke patronen er aan je relaties ten grondslag liggen. Als je dat inzicht ontwikkelt, kun je veel gerichter werken aan het verbeteren van de sfeer binnen jouw relaties. Je kunt dan gaan leren hoe je er zoveel mogelijk levensvreugde aan kunt ontlenen en dit ook weer terug kunt geven aan anderen. Uitgangspunt voor het hebben van liefdevolle en vervullende relaties met anderen is dat je ook een goede relatie met jezelf hebt. Het begint dus, zoals altijd, ook hier weer met jezelf.

Balans in relaties
Relaties zijn er dus om aan te groeien. In een relatie moet je leren rekening te houden met de ander. Soms voorrang geven aan de wensen van de ander boven die van jou, soms je grenzen leren trekken. Leren geven en nemen. Ook dingen die ons ego niet erg op prijs stelt, omdat dit deel van ons  alleen zichzelf in het centrum van de aandacht wil zien. Hoe meer je leert om ook rekening te houden met anderen in relaties, hoe meer leert je om je ego te beteugelen, des te meer meesterschap je over je ego verwerft. Voor mensen die nooit hebben geleerd om aandacht voor zichzelf te vragen, die zichzelf vaak niet waardevol genoeg vinden om aandacht te vragen, is het juist de uitdaging om niet alleen maar dienstbaar te zijn aan anderen. Om ook aandacht voor zichzelf te durven vragen en hun plek in te nemen in een relatie en zo naar een goed evenwicht te groeien tussen aandacht voor de ander en aandacht voor zichzelf.

Tot slot zijn relaties ook een kanaal voor liefde. Nergens anders kun je zo groeien in liefdeskracht dan in een relatie. Zo kun je via de liefde een vermoeden krijgen van het mysterie van het leven, iets gaan aanvoelen van de Liefde die er in de geestelijke wereld leeft en heerst. Liefde als een dragende kracht die je door de stormen van relaties en het leven heen leidt en je meer inzicht in je diepste essentie en een hoger bewustzijn geeft. Relaties kunnen je helpen je hiervan bewust te worden, de glans ervan in je eigen leven op te nemen en aan anderen door te geven.

Bron: De Transformatie Leergang