Themadag: ‘Het mannelijke- en het vrouwelijke tot eenheid brengen
vrijdag, 5 april

Achtergrond

Er zijn twee universele basisprincipes die de basis zijn van de gehele schepping, van alles dat bestaat in de dualiteit. Het mannelijke archetype en het vrouwelijk archetype zijn twee tegenpolen, welke zich niet alleen in ons leven manifesteren maar ook in onszelf. Omdat ieder mens het ene principe binnenin bezit, kan hij op aarde (in de dualiteit) de eenheid niet anders naderen dan via het andere principe.

Daarom komt ‘de vrouw’ tot heelheid via het mannelijke principe, dat haar zo verbindt met de hemelse Vader (de geestkracht). ‘De man’ komt tot eenheid en heelheid via het vrouwelijk beginsel, wat een vrouw kan zijn, de natuur of de Aarde zelf (die vrouwelijk van aard is) of de ‘goddelijke Moeder’. Het mannelijke principe heeft het vrouwelijke nodig om zichzelf te begrenzen en het Zijn terug te vinden. Het vrouwelijke principe heeft het mannelijke nodig om uitgedaagd te worden en zich in de wereld van vormen te manifesteren. Zonder de samenwerking en vereniging van deze principes is er geen enkele geestdrift, geen inspiratie, geen werk, geen schepping, niets mogelijk. Zie maar eens hoe de natuur dat doet: daar zie je hoe de zon, het mannelijke principe, licht en warmte uitzendt en alles op Aarde komt tot leven, kan vruchtbaar worden, groeien en bloeien.

In onszelf als mens

Het gaat er dus om dat we het mannelijke- en het vrouwelijk principe in onszelf verenigen tot eenheid. Als dit samenvallen binnen in ons optreedt, zal dit zich automatisch ook buiten onszelf gaan weerspiegelen. In feite is het hele drama dat zich nu op Aarde afspeelt tussen zowel individuele mensen als mogendheden, de weerspiegeling van een innerlijk conflict dat gaande is in onszelf, in onze zoektocht naar heelheid. Het grotere beeld hierachter is de verschuiving in ons collectieve bewustzijn die nu en in de komende eeuwen plaatsvindt op deze planeet.

Wat doen we?

Op deze inspirerende dag verkennen we deze principes en hun betekenis voor jou in je dagelijkse leven en voor ons als mensheid in deze soms zo verwarrende tijd. Dit krijgt onder andere vorm door meditatie, uitwisseling met je medecursisten, reflectieve momenten rondom dit thema en de werking ervan op jou als mens op aarde in deze tijd.

Aanmelden
Deze dag is inmiddels volgeboekt.

Docent: Marleen van Wegberg
Locatie: Wijk bij Duurstede, Livius 2.

 

‘Het mannelijke en het vrouwelijke dansen samen als twee krachten die de Schepping vormen. Het mannelijke heeft het vrouwelijke nodig om zichzelf te begrenzen en het Zijn terug te vinden. Het vrouwelijke heeft het mannelijke nodig om uitgedaagd te worden, uit haar cocon te stappen en zich in de wereld te manifesteren’.