Hart en handen

Hart en handen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ons hart is het centrum voor heel worden en genezing omdat liefde de meest ultieme genezende kracht is. De genezende kanalen van het hartchakra lopen via de armen naar de handen. In de handen bevinden zich ook kleinere chakra’s. Handen zijn zeer gevoelige uiteinden van lichaam en geest en bevatten meer neutrale receptoren dan andere lichaamsdelen. Handen scheppen en ontvangen energie en zijn krachtige zintuigen bij genezing van ons eigen hartchakra en bij het doorgeven van genezende energie aan anderen. Anderen de helpende hand willen reiken is het directe gevolg van compassie en mededogen- het middelpunt van het hartchakra. Mededogen opent ons lichaam om het op een diepzinnige manier met de kosmos te verbinden.

Hulpmiddelen bij het openen van het hartchakra
Door middel van bewuste ademhalingsoefeningen kunnen spanningen in ons lichaam en het hartchakra loslaten en energetische blokkades verminderen. Daarnaast kunnen Yoga-oefeningen, massage van het borstbeen en de rug ondersteunend zijn. Het geven en ontvangen van Reiki of een andere vorm van energiewerk en het toepassen van edelstenen helpen om spanningen en blokkades rondom het hart te verminderen.

Reiki
Reiki is pure liefdesenergie waarmee we niet alleen het genezingsproces van anderen maar ook dat van onszelf ondersteunen. In doorgeven na energie zijn hart en handen immers met elkaar verbonden, zo wordt de energiestroom tussen deze centra geactiveerd. Op het hart gerichte meditatie is ook een goede manier om meer ruimte te maken in het hartgebied en spanningen in dit gebied te verminderen. Toch kunnen we het verder openen van het hartcentrum niet forceren of afdwingen. Het is een transformatieproces dat tijd nodig heeft en waarbij we vooral geduld en mededogen met onszelf mogen hebben zodat we ook de liefde voor onszelf toepassen in de praktijk van ons dagelijkse leven.