Innerlijke vrijheid

“Hoe vaak hoor je niet herhalen dat vrijheid het kostbaarste goed is! En hoeveel strijd hebben mensen niet geleverd en leveren ze nog steeds om deze te veroveren! Velen hebben er hun leven voor geofferd. Maar wat doen zij ermee zodra ze vrij zijn? Je zou zeggen dat die vrijheid op hen weegt, zij weten niet wat ermee te doen. Nu zij niets of niemand meer hebben om tegen te vechten, niets hen meer belet zich te verplaatsen, te handelen, hun mening te uiten, vervelen ze zich, en om afleiding te zoeken, storten zij zich in de meest ingewikkelde situaties. Hoe vaak heb je dat niet gezien! Vrijheid is een groot goed, maar slechts onder bepaalde voorwaarden.

Wil je echt vrij zijn? Vraag je dan eerst af wat je met die vrijheid zult doen. Waartoe dient het om vrij te kunnen gaan en staan waar je wilt, wanneer je gedachten, gevoelens en verlangens met je meezeult die je gevangen houden en die je uiteindelijk ziek maken?
De enige vrijheid die het waard is veroverd te worden, is de innerlijke vrijheid: zij zal je in staat stellen de wezenlijke waarheden te ontdekken die je nodig hebt om je te oriënteren en ondersteund te worden in het leven. Alle wonderen van de hemel en de aarde zijn daar, om je heen en in jou… maar om ze te zien, om ze te begrijpen, moet je vrij zijn, innerlijk vrij. ”  ~ Aivanhof

Meer lezen: Innerlijke vrijheid en transformatie