Relaties als spiegels

Onze relaties met anderen geven ons de duidelijkste voorbeelden van wat onze innerlijke overtuigingen werkelijk zijn. Het zijn als het ware de spiegels van onze gedachten, emoties en diepste angsten. Ze geven ons de kans om onszelf van alle kanten te bekijken. Ongeacht wat de spiegels ons leren, in de omgang met anderen worden ze de triggers voor onze emoties en gevoelens, op precies de juiste momenten in ons leven, om ons te helpen onze diepste pijnen te helen. Ze tonen ons zowel onze vreugde en liefde als onze angst. Iedere relatie, inclusief die met collega’s, studiegenoten en levenspartners en zelfs met onze huisdieren, toont ons iets over onszelf. Als we de wijsheid hebben om de boodschappen te herkennen die naar ons wordt teruggespiegeld, ont-dekken we de belemmerende overtuigingen die problemen in ons leven veroorzaken.

Spirituele tradities geven aan dat onze pijnlijkste gevoelens genezen worden als we ons van de belemmerende patronen in ons leven bewust worden en deze meester worden. Die patronen staan toe dat de angst bestaat. De patronen waarmee we ons het sterkst identificeren zijn vaak de blinde vlekken in het leven. De spiegels die anderen ons voorhouden zijn vaak moeilijk te aanvaarden, maar zijn ook de snelweg naar onze grootste genezing. Onze diepe overtuigingen worden weerspiegeld in onze intiemste relaties.

Relaties kunnen ons dus helpen om achter onze belemmeringen te komen, zodat we die kunnen transformeren tot vernieuwing. We weten dat we de gevoelens en gedachten die we over onszelf hebben projecteren in de buitenwereld. Daarom is het belangrijk om te herkennen wat onze relaties ons vertellen over onszelf.  In de Transformatie Leergang leren we om onze relatiespiegels te herkennen en hun boodschappen te verstaan om onszelf te helen.

©Marleen van Wegberg

Bron: De Transformatie Leergang