Verleden, heden en toekomst

Iedere ochtend bij het ontwaken kun je tegen jezelf zeggen dat niets zo belangrijk is als deze dag. Want het is “vandaag” dat telt. Op dezelfde wijze als het heden niets anders is dan een gevolg van het verleden, zo is ook de toekomst een verlengstuk van het heden. Verleden, heden en toekomst, alles staat met elkaar in verband. De toekomst wordt gebouwd op de fundamenten die je vandaag legt. Het verleden is voorbij, maar heeft het heden voortgebracht, en het heden draagt het zaad van de toekomst in zich. Je bouwt je toekomst dus op door je te concentreren op het moment van Nu.  Op een bepaalde manier leeft het verleden nog altijd verder en werkt het nog in op je heden, maar je bent niet verplicht toe te staan dat het verleden je nu beheerst door oude patronen te herhalen.

Je kunt bewust de macht toekennen aan het heden, zodat het heden meester wordt over het verleden. Door het maken van bewust keuzes met je vrije wil kun je belemmerende patronen doorbreken. Toen het verleden nog het heden was, was het almachtig. Nu het echter verleden tijd is, is het ondergeschikt aan het heden, en heeft het heden de meeste kracht in zich. Het verleden is voorbij en de toekomst moet juist “nog komen”. Nu moet het heden zijn vrije wil, verbonden met onze ziel, opleggen om het verleden te transformeren en richting te geven aan de toekomst. Dan haalt het letterlijk de toekomst naar zich toe. De toekomst op basis van het verlangen van onze ziel, onze levensbestemming.