VRIJHEID EN VREDE

Wat is vrijheid? Betekent vrijheid dat je kunt doen en laten wat je wilt? Dat je kunt zeggen wat je wilt, zonder rekening te houden met hoe dat is voor anderen? Waar liggen de grenzen van vrijheid en hoe maken we onszelf werkelijk vrij? Vrijheid is in de eerste plaats een innerlijk proces van onthechten, jezelf bevrijden van alles dat je ervan weerhoudt om te zijn wie je bent en te leven in overeenstemming met die diepste essentie. Dat kan een innerlijk gevecht opleveren, omdat ons ego zijn macht niet zomaar op wil geven.

Het heeft vaak tijd nodig en het is een heel proces om je los te maken van je gehechtheid aan wat dan ook. Vaak gaat het om de erkenning van anderen om te mogen zijn wie we zijn. Of om ons veilig te voelen in deze wereld, een plekje voor onszelf, ons bestaansrecht op aarde. Uiteindelijk kunnen we dan tot de ontdekking komen dat we al deze zaken in onszelf moeten vinden, om werkelijk te kunnen loslaten in de buitenwereld.

Dit proces zien we nu ook weerspiegeld in de wereld, in alles dat zich aan oorlogen en strijd aandient. Toch, als de bevrijding uiteindelijk plaatsvindt, dan is er werkelijke vrede. Vrijheid maakt het mogelijk trouw aan onszelf te zijn  en ons te ontwikkelen op de manier die bij ons en bij onze levensopdracht past. Vrijheid moet behoed worden, zowel in het groot als in het klein.

Begin eerst bij jezelf, waarvan kan jij jezelf bevrijden? Geef vrijheid niet alleen aan jezelf, maar ook de ander, zelfs als hij anders denkt of handelt. Dan zijn we op weg naar vrede.

Lees meer over innerlijke vrijheid